Trump’ın Etkisi ile Dolar ve Türk Lirasının Seyri

   Son dönemde finans piyasaları tarafından takip edilen verilerden bir tanesi olan ABD başkanlık seçimleri dolar ve türk lirasının seyri açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Doların diğer ülke para birimlerine karşı değeri ve gelişmekte olan ülkelerin para birimlerindeki değişim, seçim sonuçlarına göre şekillenmiştir.

   8 kasım 2016 tarihinde gerçekleştirilen seçimler sonucunda başkan olan Donald Trump etkisi ile piyasalarda volatilite artmıştır. Bunun en önemli sebebi Trump’ın seçilmesinin beklenti dahilinde olmamasıdır. 

Seçimler öncesinde yapılan birçok ankete göre ağırlık Clinton’ın başkan seçileceği yönündeydi. Eğer başkanlık koltuğuna Clinton gelirse mevcut başkan Obama’nın devamı niteliğinde bir siyasi politika izleyecek, bu durumda da piyasalarda güçlü bir değişime neden olmayacaktı. Ancak beklenenin aksine Trump başkan seçilmiş ve Amerikan dolarında hızlı fiyat değişimleri gözlenmiştir.

   Bilindiği gibi döviz piyasalarında hareketin en önemli nedenleri temel analiz etkisi yani ekonomik veriler, merkez bankası başkanları ve siyasilerin konuşmaları, izlenen siyasi, ekonomik politikalar vb. birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Doların diğer ülke para birimlerine karşı değeride aynı şekilde bu verilerle belirlenmekte ve tüm dünya borsalarını etkilemektedir. Türk lirası ise gelişmekte olan ülke para birimleri arasındadır. 

Gelişmekte olan ülke para birimleri dünyada oluşan birçok riskli faktörden en önce ve olumsuz etkilenmektedir. ABD seçim sonuçları ile türk lirasında hızlı değişimler gözlenmiş ve gün geçtikçe TL’de değer kaybı artmıştır.

trump dolar


Neden Trump Piyasalar açısından Riskli Görünüyor


   ABD’li ünlü işadamı Donald Trump’ın, başkan seçilmesi durumunda gerçekleştireceğini öne sürdüğü birçok seçim vaadi bulunmaktadır. Bu vaatleri içerisindeki bazı söylemler tüm dünyayı ilgilendirmekte ve birçok kişi tarafından gerçekleşmesi durumu büyük bir risk olarak algılanmaktadır.

Trump’ın ünlü söylemleri


-Göçmenler
                 Amerikadaki yasa dışı göçmenleri sınır dışı edeceği yönündeki açıklamalar tüm dünya basını tarafından önemle takip edildi.Ancak son açıklamalarında bu sert ifadenin yerine sadece kriminal geçmişi kötü olanların sınır dışı edileceğine dair bir düzeltme yapmış ve daha olumlu bir hava estirmiştir.

                Diğer yandan göçmen girişini engellemek adına Çin seddine benzer şekilde ABD-Meksika sınırına duvar örme açıklaması da gündemde yerini almış ancak bu konuyla ilgili detayları paylaşmamıştır.

-Dış Politika
               
                Deaş’la mücadele kapsamında Rusya ve İranla müttefik halinde çalışabileceklerini ve asıl amacının Deaş’ın yenilmesi olduğunu vurgulamıştır.

                Rusya konusunda her zaman iyi ilişkiler içinde olmalarının ABD ekonomisi açısından daha iyi olacağını vurgulamakta ve Vladimir Putin ile yakın ilişkiler içerisine girmektedir.

                Mevcut ticari anlaşmalar açısından Çin ile olan ilişkilerin yeniden gözden geçirilmesini, Çin’in ABD’yi kullandığını ve gerekirse askeri rekabet içerisine girebileceğini savunmuştur.

-İç Politika
                Yüksek vergilerin düşürülmesi gerektiğini savunan Trump, örneğin kurumlar vergisinin yarı yarıya düşülmesini önermiştir.

                Obama başkanlığında ülke gelirlerinin düştüğünü iddia ederek ekonominin her geçen gün kötüye gittiğini savunmuştur.

-Türkiye
                Abd basınınca yaptığı bir röportajda Türkiye gibi dış ülkelere müdahale etmeden önce Amerikanın kendi bozukluklarını düzeltmesi gerektiğini öne sürmektedir.


   ABD'nin 45. başkanı seçilen Trump, 20 Ocak 2017'de yemin ederek görevi mevcut başkan Barack Obama'dan devralacak. Bu tarihten sonra ise seçim vaatlerinin hangilerini ve ne ölçüde yerine getireceğini ve piyasaları ne şekilde etkileyeceğini hep birlikte izliyor olacağız.

Yorumlar

Son Yazılar