Bitcoin Nedir, Nasıl Alınır?

 Borsa, döviz ve emtia gibi finansal ürünlerin yanında, kar elde etmek amacıyla kullanılan sanal para birimlerinden olan Bitcoin talebi gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Belirli bir merkezinin bulunmaması, ülke, kişi ya da kurumlarla herhangi bir bağının olmaması nedeniyle Bitcoin fiyatlarına dışarıdan müdahale edilemiyor. 

 Bu sayede diğer yatırım ürünlerinden farklı olarak Bitcoin fiyatları, spekülatif ve manipülasyona neden olacak eylemlerden uzak kalarak objektif ve güvenilir bir sanal para birimi haline geliyor. En sık kullanılan sanal para birimlerinden biri olan ‘Bitcoin nedir, bitcoin nasıl alınır’ gelin yakından bakalım.

Türkiye'nin En Büyük Kullanıcı Dostu Kripto Para Platformu trBinance'te işlem yapmak için TIKLAYIN


Bitcoin Nedir


Bitcoin Nedir?

Bitcoin, kriptografik protokollere dayalı olarak karmaşık kodlar ile şifrelenen kripto paralardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. İlk olarak Satoshi Nakamoto imzasıyla 31 Ekim 2008 tarihinde içerisinde tüm teknik detayların olduğu bir doküman yayınlanıyor. Ardından 3 Ocak 2009 tarihinde halka açık ağ olarak hayata geçiyor. 

Nakamoto isminin tam olarak kim, kimler tarafından oluşturulduğuna dair çeşitli tahminler yürütülse de gerçekte kim olduğu hala gizemini koruyor. Satoshi Nakamoto ile ona Bitcoin geliştirmesinde katkı sağlayan kriptograf Hal Finney arasında ilk bitcoin transferi gerçekleşiyor. 22 Mayıs 2010 tarihinde ise ilk Bitcoin alışverişi Bitcoin karşılığında pizza alınarak gerçekleşmiş oluyor. 

Bitcoin miktarı sınırlandırılarak maximum 21 milyon olacak şekilde genesis blokta belirtiliyor. Dolaşımdaki Bitcoinlere bakıldığında toplam değerin 2013 tarihinde 1.2 milyar dolar olduğu gözlenirken, 2020 itibariyle bu değerin 182.967.290 milyar dolar seviyesine ulaştığı görülüyor.

İlginizi çekebilir Cci İndikatörü ve Stokastik Nedir?

Bitcoin Nasıl Alınır?

Bitcoin alım-satımını gerçekleştirmek için birçok dijital platform bulunuyor. Bu dijital platformların bir çoğu KYC adı verilen Müşterini Tanı(Know your customer) ve AML adı verilen Anti Kara Para Aklama (Anti-Money Laundering) ilkelerine uyduğu için sanal ortamda güvenle alışveriş yapılabiliyor. 

Bitcoin sahibi olmak için 2 yöntem karşımıza çıkıyor. Birinci yöntem olarak gerçek para karşılığı Bitcoin satın almak geliyor. İkinci yöntem olarak ise kriptografik şifrelerin çözümü ile blok üretimi (madencilik) yaparak ödül Bitcoin kazanılması geliyor.

İster gerçek para ile Bitcoin satın almak isteyin isterseniz Bitcoin madenciliği ile Bitcoin kazanmak, her iki yöntemde de bir sanal cüzdana sahip olmanız gerekiyor. Bu sanal cüzdanların adresleri ile hem kripto para takası hem de alışveriş işlemleri gerçekleştirilebiliyor. 

Bitcoin transfer işlemleri karmaşık ve asimetrik şifreleme yöntemi ile mühürlenerek, her bir işlem Bitcoin ağında duyuruluyor. Bu sayede Blockchain’e yani Bitcoin zincirine dahil oluyor.Bu şifreli imzalama yöntemi sayesinde aynı Bitcoin’in birden çok kullanılması engellenmiş oluyor.

Türkiye'nin En Büyük Kullanıcı Dostu Kripto Para Platformu trBinance'te işlem yapmak için TIKLAYIN


Bitcoin Nasıl Satılır?

Bitcoin satışı yapabilmek için kullanılabilen birden fazla yöntem bulunuyor. Bu yöntemler arasında Borsa, direkt alım satım, online p2p yöntemi, atm ve birebir bitcoin satışı geliyor. Her bir seçeneğin kendine has özellikleri olduğu için kişiler en uygun olanı seçerek Bitcoin satış işlemini gerçekleştirilebiliyor.

  •  Borsa satışı :  Bitcoin alım satımına aracılık eden borsalarda kimlik belgesi ve bir banka hesabı beyanı ile borsa hesabı açılıyor. Bu hesap üzerinden satıcıların talep ettiği Bitcoin miktarı, para birimi ve ücret, fiyat teklifi olarak alıcılara sunuluyor. Teklifi kabul eden bir alıcı olduğunda borsa aracılığı ile işlemler otomatik yürütülüyor.

  • Direkt Alım Satım: Borsa satışında olduğu gibi Bitcoin alıcısı ve satıcısını bir araya getiren web siteleri aracılığı ile işlem gerçekleştirilebiliyor. Fiyat teklifini kabul eden alıcı ile satıcı birebir muhatap olarak satış işlemini tamamlayabiliyor. Web siteleri bu noktada sadece aracılık hizmeti sunuyor.

  • Online P2P: İngilizce 'peer-to-peer' kelimelerinin kısaltılması olarak adı geçen p2p bitcoin satışı ‘eşler arası’ alım satım pazarı anlamına geliyor.Bu sistemde direkt para alım satımı yerine ürün ihtiyacı olan satıcı ve bitcoin ihtiyacı olan alıcı bir araya geliyor. Sunulan alışveriş hizmetleri ile Bitcoin sahibi kişi ürün alarak elindeki Bitcoini çıkarmış oluyor.

  • Atm: Banka atmleri gibi dışarıda manuel hizmet sunan Bitcoin Atm leri sayesinde online internet bağlantısı aracılığı ile Bitcoin satışı gerçekleşebiliyor. Atm lerden nakit para akışı yapılabildiği gibi cüzdan hesabına da transfer yapılabiliyor. Türkiye’de Bitcoin atm si şuan için sadece 1 adet bulunuyor. İstanbul Nişantaşı’ndaki City’s Alışveriş Merkezinde bulunan bu Bitcoin atm si ile Bitcoin işlemleri gerçekleştirilebiliyor.

  • Birebir Bitcoin :  Birebir Bitcoin satışı diğer yöntemlere göre oldukça kolay ve masrafsız gerçekleşiyor. Bitcoin almak isteyen arkadaşınız veya tanıdığınızın telefonundaki QR kodunu taratarak, Bitcoin sanal cüzdan hesabına transfer edilebiliyor. Satış karşılığı nakit para da birebir elden alınabiliyor.

Bitcoin Nasıl Üretilir? Bitcoin Madenciliği Nedir?

Bitcoin sahibi olabilmek için 3 farklı yöntem bulunuyor. Birincisi Bitcoin borsası üzerinden satın almak, ikincisi Bitcoinleri mal ve hizmet karşılığı kabul etmek ve üçüncüsü ise Bitcoin madenciliği yaparak yenilerini üretmek. Bitcoin nasıl üretilir, Bitcoin madenciliği nedir sorusuna hızlıca cevap vermek mümkün.

Bitcoin madenciliği adından da anlaşılacağı üzere aynı altın madenciliğinde olduğu gibi, Bitcoinlerin online platformda açığa çıkarılması sürecine deniyor. Burada açığa çıkarılmaktan kastedilen ise bu kripto para ile gerçekleştirilen işlem kayıtlarının blockchain adı verilen blok zincirine yani açık deftere eklenme işlemi oluyor.

Bu işlemler güçlü işlemcilere sahip bilgisayarlar vasıtası ile gerçekleştirilebiliyor. Bitcoin üretimi yaparak kazanç elde eden kişilere madenci deniyor.Her onaylanan işlem ile bir blok oluşuyor ve ne kadar blok tamamlanırsa madenci o kadar ödül Bitcoin kazanıyor.

İlginizi çekebilir Gram Altın Fiyatı Nasıl Hesaplanır? 1 Ons Kaç Gram?


Bitcoin Hesabı Nasıl Açılır?

Bitcoin gibi kripto paraların alım ve satımını yapabilmek için öncelikle bir sanal cüzdana sahip olmak gerekiyor. Bitcoin sanal cüzdanı sağlayan birçok web sitesi bulunuyor. Bu siteler üzerinden ilgili platformlara kayıt olarak Bitcoin hesabı açılabiliyor. Bitcoin platformlarına online bir şekilde kullanıcı bilgileri girilerek hızlı ve kolayca üyelik gerçekleştirilebiliyor.

Kimlik bilgileri beyanı KYC ve AML ilkelerini baz alarak işlem sunan platformlarca zorunlu olsa da bazı platformlar kullanıcılara kimlik bilgilerini beyan etmeden de Bitcoin işlemleri yapmalarına izin verebiliyor. Üye olduktan sonra sanal cüzdana banka işlemleri aracılığı ile Türk Lirası transfer edilerek Bitcoin alım işlemi gerçekleştirilebiliyor.

Türkiye'nin En Yenilikçi ve Güvenilir Kripto Para Borsasında işlem yapmak için TIKLAYIN


1 Bitcoin Kaç Dolar?

1 Bitcoin güncel kur (27.10.2020)  ile bakıldığında 13,435 dolar ediyor. 1 Bitcoin kaç tl sorusunun cevabı ise doların tl ye çevrilmesi ile kolaylıkla elde edilebiliyor. Örneğimizde 1 Bitcoin 13,435 dolar yani 109,500 TL yapıyor.

Btc usd fiyatı tüm dünya Bitcoin piyasasında sıklıkla takip ediliyor. Bitcoin alım satım işlemlerinde btc dolar fiyatına göre işlem yapılıyor. Türkiye’de Bitcoin alım satımı için btc usd fiyatının yanında btc tl yani bir Bitcoin kaç lira eder öğrenilerek ona göre işlem gerçekleştirilebiliyor.

İlginizi çeebilir Dolar endeksi nedir, finans piyasalarına etkisi nasıl olur?


Bitcoin Fiyatı Nasıl Belirlenir?

Bitcoin fiyatı nasıl belirlenir, Bitcoin neye endeksli sorularının cevabı serbest piyasa hareketlerine göre fiyatların belirlendiği yönünde oluyor. Bitcoin borsalarında alıcı ve satıcıların oluşturduğu arz ve talebe göre değişen Bitcoin fiyatları kendiliğinden organik bir şekilde oluşuyor. BTC’ye olan talep artınca fiyatlar yükseliyor, btc talebi düştüğünde ise fiyatlar düşüyor.

Btc satmak isteyen kişiler yüksek fiyat ile teklif verirken, btc almak isteyen kişiler düşük fiyat teklifi sunuyor. Arz ve talebin bir araya geldiği bu noktada anlaşma fiyatı btc fiyatını belirlemiş oluyor.Özetle fiyat, borsanın kendi ekosistemi içerisinde oluşan alış ve satış faaliyetlerine göre belirleniyor.

Bitcoin Güvenli mi?

Bitcoin güvenliği gücünü bitcoin blockchain teknolojisine bağlı kriptografik kodlardan alıyor. Her bir bitcoin blockchaine kayıt edilerek mükerrer kullanımı engellenmiş oluyor. Yine de haberlerde sıkça duyduğumuz Bitcoin dolandırıcılığı, Bitcoin hırsızlığı gibi durumlar olsa da bu haberlerin hiçbiri doğrudan Bitcoin ağı üzerinden gerçekleşmiyor.

Bitcoin güvenliğini sağlamak için Bitcoin hizmeti sunan borsa ve aracı web sitelerinin seçimi konusunda titiz davranılması öneriliyor. Eğer çalıştığınız kurum güvenliğe önem veren ve hesap açılışı sırasında kimlik doğrulaması gerçekleştiren, yüksek hacimli işlemlere sahip bir aracı ise herhangi bir güvenlik sorunu ile karşılaşmak pek mümkün olmuyor.

Türkiye'nin En Büyük Kullanıcı Dostu Kripto Para Platformu trBinance'te işlem yapmak için TIKLAYIN

Finansal bağımsızlığınızı artırmak ve pasif gelir elde etmek için hemen Forex hesabı açabilir, deneyimli trader'ları takip ederek otomatik kopyalama işlemine başlayabilirsiniz. Hesap açma işlemi için lütfen linke TIKLAYIN.(Linkin açılması için VPN ile bağlantı gerektirebilir.)


Yorumlar

Yorum Gönder

Son Yazılar